Tips & råd hur du förvarar och tillagar ditt kött bäst

Alla våra djur kommer från lokala gårdar, inom ca 10mil, antingen med båt eller hämtar vi med egen bil. Slakt, styck och förädling sker i samma lokal. Naturlig och lokal uppfödning, korta transporter och traditionell mörhängning ger en överlägsen smak och bidrar till en levande skärgård. Vilken gård köttet kommer ifrån hittar du på etiketten och vill du veta mer finner du det på vår mobilanpassade spårningssida.

Färs

Vår färs hängmöras traditionellt (hela kroppen hängs) vilket minskar vattnet i köttet. Färsköttet styckas till en blandning innehållande c:a 10% fett och mycket av den goda smaken sitter i fettet.

 

Vår köttfärs är vakuumpackad och bör tillagas eller frysas snarast, fryst håller det 6 månader.

 

Den rena mörhängda köttfärsen kan tillagas direkt utan bindemedel, lite salt och kryddor och du gör enkelt biffar, hamburgare, köttbullar, järpar, tacos och mycket mer.

Grytbitar

Grytkött kommer från bogen (märgpipa), ytterlår och högrev, den sistnämnda är den fetaste och mest smakrika detaljen och blandat, i ca 3x3cm tärningar, får man den smakrikaste grytan. Bäst smakar grytan dagen efter.

 

Vårt grytkött är vakuumpackat och blir bara bättre (mörare) ju närmare ”bäst före datum” man använder det. Fryst håller det 12 månader.

 

Bryn köttet och koka långsamt (sjud/puttra på lägre än 100 grader, koka inte!), skumma bort den grå ytan under sjudning.

 

Några tips

  • Svensk kalops; med kryddpeppar, lagerblad, rotfrukter, lök
  • Utlandsspåret; fräs köttet i smör och heta kryddor
  • Klassiker; Boeuf Bourguignon med champinjoner, smålökar, bacon och vin

Stek

Vi rekommenderar stekar på Rostbiff och Innanlår men också Fransyskan.

 

Våra stekar är vakuumpackade och blir bara bättre (mörare) ju närmare bäst före datum” man använder det. Fryst håller det 12 månader.

 

Rostbiffen bryns först på alla sidor. Tillaga i ugn på 125 grader, till mittemperatur på c:a 58 grader för medium. Låt vila c:a 5 – 10 minuter innan steken skärs upp, då behålls vätskan och smakerna bättre. Rostbiffen är utmärkt kallskuren med t.ex potatissallad och tillagad håller den i flera dagar i kyl.

 

Innanlår, den klassiska söndagssteken ”Slottssteken” med hasselbackspotatis, gelé, brysselkål och sås av skyn. Bryn och tillaga i ugn som Rostbiff men med lite vatten, ansjovis och rotfrukter som sen blir basen för såsen som reduceras genom kokning och därefter späds med grädde.

De finaste bitarna

Ryggbitarna från högreven, entrecote och biffraden med oxfilén är de möraste och med rätt insprängtfett mycket smakrika. Biffen och oxfilén har mindre fett, entrecôte mer och högreven mest. Högrevshjärtat är en direkt fortsättning på entrecôten.

 

De fina detaljerna är vakuumpackade och blir bara bättre (mörare) ju närmare ”bäst före datum” man använder det. Fryst håller det 12 månader.

Taylors Svartengrens Cajsa Warg MatKomfort Proviant Skärgårdsstiftelsen